~Assalamua'laikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Selamat Datang Ke Laman ini, Semoga Mendapat Manfaat ::::::: Ingatlah Allah Selalu Di Mana Jua Kita Berada ::::::: Wahai Saudaraku, Bersabarlah Di Atas Apa Yang Menimpamu, Sesungguhnya Allah Tetap Bersama Orang-Orang Yang Sabar ::::::: Menyeru Ke Arah Kebaikan Dan Mencegah Daripada Kemungkaran Adalah Tugas Bersama ::::::: Berjuang Ertinya Berkorban, Berkorban Ertinya Terkorban, Terkorban Ertinya Menderita, Menderita Itulah Asam Garam Perjuangan ::::::: Samaada Menang Atau Syahid, Tiada Istilah Kalah Dalam Perjuangan Islam ::::::: Terima Kasih Kerana Sudi Berkunjung Ke Laman Ini, Datang Lagi~

Tuesday, December 11, 2012

Kezaliman vs Kebenaran"Kezaliman umpama menjeram air di atas dapur, jika dibiarkan begitu saja, lama kelamaan air akan kering dan akhirnya ia akan hancur bersama bekasnya, jika diangkat bekas tersebut, maka air takkan kering dan bekas takkan rosak teruk". 

Begitulah kezaliman, kita diberi pilihan untuk mengangkat bekas tersebut atau membiarkan hancur begitu saja. Jika kita sabar dengan membiarkan kezaliman, maka kita diberi 1 pahala, jika kita mengangkat bekas tersebut kita akan diberi 2 pahala (pahala menahan mereka dari terus melakukan kezaliman & pahala bersabar di atas kezaliman mereka).

"Kebenaran pula diibaratkan seperti kelamnya waktu malam, maka bila tiba waktu siang, kelam tersebut akan hilang dan kelam tersebut tidak selama-lamanya".

Begitulah kebenaran, ia akan mendapat kemenangan juga pada akhirnya. Ia akan mengalami zaman kelam dan jika kelam tersebut dihiasi dengan cahaya lampu (perjuangan) maka ia akan terang benderang sepertimana siang. Apa yang pasti kita mesti berjuang tatkala senang mahupun susah.

Maka bersama-samalah dengan kebenaran dan bersabarlah di atas kezaliman kerana sesungguhnya kebenaran itu datangnya dari Allah, kezaliman dan sewaktu dengannya datang dari makhluk. Allah akan kekal selamanya, manakala makhluk akan binasa akhirnya.

Disediakan Oleh:
Mohd Hamyzan Bin Hussain

0 comments:

Post a Comment

 

Komuniti Blogger

Komuniti Blogger Azhari Photobucket

Jalinan Persahabatan