~Assalamua'laikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Selamat Datang Ke Laman ini, Semoga Mendapat Manfaat ::::::: Ingatlah Allah Selalu Di Mana Jua Kita Berada ::::::: Wahai Saudaraku, Bersabarlah Di Atas Apa Yang Menimpamu, Sesungguhnya Allah Tetap Bersama Orang-Orang Yang Sabar ::::::: Menyeru Ke Arah Kebaikan Dan Mencegah Daripada Kemungkaran Adalah Tugas Bersama ::::::: Berjuang Ertinya Berkorban, Berkorban Ertinya Terkorban, Terkorban Ertinya Menderita, Menderita Itulah Asam Garam Perjuangan ::::::: Samaada Menang Atau Syahid, Tiada Istilah Kalah Dalam Perjuangan Islam ::::::: Terima Kasih Kerana Sudi Berkunjung Ke Laman Ini, Datang Lagi~

Thursday, October 28, 2010

Hijrah Dalam Membina Generasi Rabbani...Sebagaimana yang kita semua ketahui bahawasanya, para pengkaji dan pemikir Islam menyatakan bahawa, hijrah Rasulullah s.a.w. bersama para muslimin Makkah ke Madinah merupakan titik tolak terbentuknya negara Islam yang diimpi-impikan kerana sekian lama mereka ditindas di Kota Makkah. Rasulullah s.a.w. membina dan mendidik para sahabat serta sahabiahnya daripada menyembah sesama makhluk kepada menyembah Allah Ta’ala. Daripada generasi yang menentang Islam, kepada generasi yang mempertahankan Islam, sebagai contoh “Sayyidina Umar al-Khattab”, bukannya generasi virus “perosak” kepada Islam. Rasulullah s.a.w. juga pada awalnya membina generasinya melalui majlis ilmu dan usrah untuk melahirkan golongan yang sanggup berkorban dan berjuang di jalan Allah. Dalam al-Quran Allah Ta’ala menyatakan kepada kita:

Maksudnya: Tidaklah patut bagi seseorang manusia Yang Allah berikan kepadanya Kitab agama dan hikmat serta pangkat Nabi, kemudian ia tergamak mengatakan kepada orang ramai: "Hendaklah kamu menjadi orang-orang Yang menyembahku Dengan meninggalkan perbuatan menyembah Allah". tetapi (sepatutnya ia berkata): "Hendaklah kamu menjadi orang-orang Rabbaniyin (yang hanya menyembah Allah Taala - Dengan ilmu dan amal Yang sempurna), kerana kamu sentiasa mengajarkan isi Kitab Allah itu, dan kerana kamu selalu mempelajarinya. (Surah Aali-I’mran Ayat 79).

Kebejatan sosial dunia moden hari ini memerlukan generasi penerus dalam menjayakan misi Islam yang suatu ketila dahulu dapat menawan dua pertiga dunia. Generasi ini adalah generasi yang sahih iamnnya salim akalnya, bagus akhlaknya, berani menegakkan kebenaran, tidak takut dengan celaan dan ancaman dan sebagainya. Generasi ini adalah generasi yang diimpi-impikan dalam dunia hari ini dan ternanti-nanti kehadirannya.

Siapakah Generasi Rabbani?
Kalimah Rabbani (الرباني) bersandar kepada kalimah Rabb (الرب) yang bermaksud Tuhan. Rabbani dapat dimaknakan dalam bahasa Melayu dengan “Ketuhanan”. Generasi Rabbani dari segi maknanya bermaksud generasi Ketuhanan.

Secara lebih nyata, generasi Rabbani ialah generasi yang menyandarkan diri mereka kepada Tuhan di mana mereka hidup untuk melaksanakan matlamat yang ditetapkan Allah, mencari kerdhaanNya semata-mata, mereka menjalani kehidupan di atas manhaj Allah (yakni Islam) dan mereka bermati-matian memperjuangkan manhaj tersebut dengan mengorbankan apa sahaja yang ada pada mereka sama ada harta, tenaga dan jiwa raga mereka.

Generasi rabbani adalah generasi muslim sejati. Mereka bukan sekadar beramal dengan Islam tetapi juga bekerja untuk menegakkan Islam (yakni menjadi Amilin Islam). Mereka tidak hanya menjadi penyokong kepada Harakah Islam, tetapi juga adalah pendokong dan tunggaknya. Contoh unggul bagi generasi Rabbani ini ialah para sahabat yang dididik dan ditarbiyah oleh Rasulullah s.a.w.

Antara Ciri-Ciri Mereka Sebagaimana Yang Dibentangkan Di Dalam al-Quran:
Golongan Rabbani (ketuhanan) di dalam al-Quran diungkapkan Allah s.w.t tentang mereka dengan memakai beberapa istilah antaranya:

1-          al-Mukminun:
Maksudnya: 1. Sesungguhnya berjayalah orang-orang Yang beriman, 2. Iaitu mereka Yang khusyuk Dalam sembahyangnya; 3. Dan mereka Yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan Yang sia-sia; 4. Dan mereka Yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu); 5. Dan mereka Yang menjaga kehormatannya, - 6. Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka Sesungguhnya mereka tidak tercela: - 7. Kemudian, sesiapa Yang mengingini selain dari Yang demikian, maka merekalah orang-orang Yang melampaui batas; 8. Dan mereka Yang menjaga amanah dan janjinya; 9. Dan mereka Yang tetap memelihara sembahyangnya; 10. Mereka itulah orang-orang Yang berhak mewarisi - 11. Yang akan mewarisi syurga Firdaus; mereka kekal di dalamnya. (Surah al-Mu’minun Ayat 1-11).

2-           al-Muttaqun:
Maksudnya: 1. Alif, Laam, Miim. 2. Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang Yang (hendak) bertaqwa; 3. Iaitu orang-orang Yang beriman kepada perkara-perkara Yang ghaib, dan mendirikan (mengerjakan) sembahyang serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki Yang Kami berikan kepada mereka. 4. Dan juga orang-orang Yang beriman kepada Kitab "Al-Quran" Yang diturunkan kepadamu (Wahai Muhammad), dan Kitab-kitab Yang diturunkan dahulu daripadamu, serta mereka yakin akan (adanya) hari akhirat (dengan sepenuhnya). 5. Mereka itulah Yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka, dan merekalah orang-orang Yang berjaya. (Surah al-Baqarah Ayat 1-5)

3-           al-Muflihun:
Maksudnya: 200. Wahai orang-orang Yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi Segala kesukaran Dalam mengerjakan perkara-perkara Yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). (Surah aali-I’mran Ayat 200)

4-           Hizbullah:
Maksudnya: 54. Wahai orang-orang Yang beriman! sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari ugamanya (jadi murtad), maka Allah akan mendatangkan suatu kaum Yang ia kasihkan mereka dan mereka juga kasihkan dia; mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang Yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang Dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah, dan mereka tidak takut kepada celaan orang Yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah Yang diberikanNya kepada sesiapa Yang dikehendakiNya; kerana Allah Maha Luas limpah kurniaNya, lagi meliputi pengetahuanNya. 55. Sesungguhnya Penolong kamu hanyalah Allah, dan RasulNya, serta orang-orang Yang beriman, Yang mendirikan sembahyang, dan menunaikan zakat, sedang mereka rukuk (tunduk menjunjung perintah Allah). 56. Dan sesiapa Yang menjadikan Allah dan RasulNya serta orang-orang Yang beriman itu penolongnya (maka berjayalah dia), kerana Sesungguhnya golongan (yang berpegang kepada ugama) Allah, itulah Yang tetap menang. (Surah al-Maaidah Ayat 54-56).

5-           Ansarallah:
Maksudnya: 14. Wahai orang-orang Yang beriman! Jadikanlah diri kamu pembela-pembela (ugama) Allah sebagaimana (Keadaan penyokong-penyokong) Nabi Isa Ibni Maryam (ketika ia) berkata kepada penyokong-penyokongnya itu: "Siapakah penolong-penolongku (dalam perjalananku) kepada Allah (dengan menegakkan ugamaNya)?" mereka menjawab: "Kamilah pembela-pembela (ugama) Allah!" (setelah Nabi Isa tidak berada di antara mereka) maka sepuak dari kaum Bani Israil beriman, dan sepuak lagi (tetap) kafir. lalu Kami berikan pertolongan kepada orang-orang Yang beriman untuk mengalahkan musuhnya, maka menjadilah mereka orang-orang Yang menang. (Surah as-Soff Ayat 14).

6-           ‘Ibadur Rahman:
Maksudnya: 63. Dan hamba-hamba (Allah) Ar-Rahman (yang diredhaiNya), ialah mereka Yang berjalan di bumi Dengan sopan santun, dan apabila orang-orang Yang berkelakuan kurang adab, hadapkan kata-kata kepada mereka, mereka menjawab Dengan perkataan Yang Selamat dari perkara Yang tidak diingini; 64. Dan mereka (yang diredhai Allah itu ialah) Yang tekun mengerjakan Ibadat kepada Tuhan mereka pada malam hari Dengan sujud dan berdiri, 65. Dan juga mereka Yang berdoa Dengan berkata: Wahai Tuhan kami, sisihkanlah azab neraka jahannam dari kami, Sesungguhnya azab seksaNya itu adalah mengertikan 66. Sesungguhnya neraka jahannam itu tempat penetapan dan tempat tinggal Yang amat buruk"; 67. Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah) Yang apabila membelanjakan hartanya, tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil kedekut; dan (sebaliknya) perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil) itu. 68. Dan juga mereka Yang tidak menyembah sesuatu Yang lain bersama-sama Allah, dan tidak membunuh jiwa Yang diharamkan Allah membunuhnya, kecuali Dengan jalan Yang hak (yang dibenarkan oleh syarak), dan tidak pula berzina; dan sesiapa melakukan Yang demikian, akan mendapat balasan dosanya; 69. Akan digandakan baginya azab seksa pada hari kiamat, dan ia pula akan kekal di Dalam azab itu Dengan menerima kehinaan, - 70. Kecuali orang Yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal Yang baik, maka orang-orang itu, Allah akan menggantikan (pada tempat) kejahatan mereka Dengan kebaikan; dan adalah Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. 71. Dan sesiapa Yang bertaubat serta beramal soleh, maka Sesungguhnya (dengan itu) ia bertaubat kepada Tuhannya Dengan sebenar-benar taubat; 72. Dan mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) Yang tidak menghadiri tempat-tempat melakukan perkara-perkara Yang dilarang, dan apabila mereka bertembung Dengan sesuatu Yang sia-sia, mereka melaluinya Dengan cara membersihkan diri daripadanya. 73. Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) Yang apabila diberi peringatan Dengan ayat-ayat keterangan Tuhan mereka, tidaklah mereka tunduk mendengarnya secara orang-orang Yang pekak dan buta. 74. Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) Yang berdoa Dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah Kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara Yang menyukakan hati melihatnya, dan Jadikanlah Kami Imam ikutan bagi orang-orang Yang (mahu) bertaqwa. 75. Mereka itu semuanya akan dibalas Dengan mendapat tempat Yang tinggi di syurga disebabkan kesabaran mereka, dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan Selamat di dalamnya, 76. Mereka kekal di Dalam syurga itu; amatlah eloknya syurga menjadi tempat penetapan dan tempat tinggal. (Surah al-Furqan Ayat 63-76).

7-            Orang-orang yang bersama Nabi Muhammad s.a.w:
Maksudnya: 29. Nabi Muhammad (s.a.w) ialah Rasul Allah; dan orang-orang Yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir Yang (memusuhi Islam), dan sebaiknya bersikap kasih sayang serta belas kasihan kasihan sesama sendiri (umat Islam). Engkau melihat mereka tetap beribadat rukuk dan sujud, Dengan mengharapkan limpah kurnia (pahala) dari Tuhan mereka serta mengharapkan keredaanNya. tanda Yang menunjukkan mereka (sebagai orang-orang Yang soleh) terdapat muka mereka - dari kesan sujud (dan Ibadat mereka Yang ikhlas). Demikianlah sifat mereka Yang tersebut di Dalam Kitab Taurat; dan sifat mereka di Dalam Kitab Injil pula ialah: (bahawa mereka diibaratkan) sebagai pokok tanaman Yang mengeluarkan anak dan tunasnya, lalu anak dan tunasnya itu menyuburkannya, sehingga ia menjadi Kuat, lalu ia tegap berdiri di atas (pangkal) batangnya Dengan keadaan Yang mengkagumkan orang-orang Yang menanamnya. (Allah menjadikan sahabat-sahabat Nabi Muhammad, s.a.w dan pengikut-pengikutnya kembang biak serta kuat gagah sedemikian itu) kerana ia hendak menjadikan orang-orang kafir merana Dengan perasaan marah dan hasad dengki - Dengan kembang biaknya umat Islam itu. (dan selain itu) Allah telah menjanjikan orang-orang Yang beriman dan beramal soleh dari mereka, keampunan dan pahala Yang besar. (Surah al-Fath Ayat 29)

Antara Ciri-Ciri Lain:
1. Beriman kepada Allah dan rukun-rukun iman yang lainnya.
2. Mendirikan Solat dan menjaganya.
3. Membayar zakat dan bersedekah.
4. Yakin dan beramal dengan al-Quran.
5. Menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan sia-sia.
6. Menjaga kehormatan dirinya (dari zina dan sebagainya).
7. Menjaga amanah dan janjinya.
8. Berjalan di muka bumi dengan sopan santun (tidak angkuh dan bongkak).
9. Tekun mengerjakan ibadah di malam hari.
10. Berdoa kepada Allah agar dijauhkan azabnya.
11. Bersederhana dalam membelanja harta (tidak boros dan tidak bakhil).
12. Tidak mensyirikkan Allah dengan sesuatu.
13. Tidak membunuh tanpa hak.
14. Tidak menghadiri tempat-tempat maksiat.
15. Memberi perhatian kepada peringatan Allah.
16. Berdoa kepada Allah agar dikurniakan pasangan dan anak yang baik dan menjadi ikutan kepada orang bertakwa.
17. Dicintai Allah dan menyintai Allah.
18. Bersifat lemah-lembut (kasih sayang) kepada orang beriman.
19. Bersikap tegas kepada musuh Islam.
20. Berjihad di jalan Allah tanpa takut celaan sesiapapun.
21. Memberi wala’ (patuh) sepenuhnya kepada Allah, Rasul dan kepimpinan orang beriman.
22. Sabar dalam berhadapan dengan segala kesukaran dalam mentaati Allah.
23. Al-Musabarah (meningkatkan ketahanan dalam menghadapi musuh).
24. Ar-Ribath (Sentiasa berjaga-jaga dan bersiap-sedia menghadapi musuh).

Generasi Rabbani juga tidak berasa selesa dengan kesenangan, malah mereka ini berusaha keras sepanjang masa untuk mengekalkan kesenangan itu adalah milik mereka “Islam” sepernuhnya, kerana mereka tahu dan yakin sepenuhnya bahawasanya dunia ini adalah milik Allah Ta’ala dan tugas merekalah untuk memakmurkannya. Mereka juga menyedari bahawa dunia ini hanya permainan yang tiada kesudahan, mereka yakin bahawa kehidupan akhirat adalah kehidupan yang sebenar. Mereka juga menyedari bahawasanya, bukan sahaja mereka perlu menjaga diri sendiri dan mengabaikan orang lain, akan tetapi mereka menyedari bahawasanya, menjaga, mendidik, mengasuh dan sebagainya adalah tugas mereka. Allah Ta’ala berfirman:

Maksudnya: Wahai orang-orang Yang beriman! peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka Yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat Yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah Dalam Segala Yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan Segala Yang diperintahkan. (Surah al-Tahrim Ayat 6)

Ayuhlah pemuda/di, kita sama-sama mantapkan diri dengan pelbagai ilmu Allah Ta’ala sementara masa masih ada ini. Ayuhlah kita sama-sama berubah, kita sama-sama mengubah dan sama-sama bermujahadah melawan nafsu, melawan kepimpinan jahiliah moden, melawan tentera bergajah zaman moden melawan segala yang mengajak ke arah thaghut dan kemunduran. Untuk teguh dan terus berada di jalan yang selamat, maka sayugialah kita berada dalam satu kelompok yang mengajak ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran. Bersama-sama kesatuan dan gerakan Islam demi menjayakan misi dan visi daulah Islamiah. Nabi s.a.w. pernah berpesan kepada kita yang maksudnya “hendaklah kamu bersama-sama jamaah Islam”. Dalam hadis yang lain Rasulullah bersabda maksudnya “bilamana kamu berjumpa dengan jamaah Islam, maka peganglah gigitlah ia dengan gerahang”. Ketahuilah, kita tidak mampu bergerak berseorangan, kita memerlukan bantuan orang lain, dalam pada itu juga  ingatlah juga kita kepada pesanan Syed Qutb yang bermaksud “kita adalah generasi penerus, bukannya pemula kepada perjuangan ini”. Wallahua’lam… sekian, wassalam…

0 comments:

Post a Comment

 

Komuniti Blogger

Komuniti Blogger Azhari Photobucket

Jalinan Persahabatan